SalesKoffein

Bejutás a döntéshozókhoz
5 lépésben

Kérd ajándék tudásanyagomat itt!

Hozzájárulok ahhoz, hogy a jövőben az értékesítési tudásomat hasznos témákkal fejlesszétek hírlevél formájában
Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglalt irányelveket, aminek köszönhetően hatékonyan tudjátok támogatni a fejlődésemet

Értékesítési könyvek

 

Saleskoffein a Facebookon

Kövess minket a többi közösségi oldalon is!

 


Kapcsolat

A-Concept Business Consulting Kft.

2600 Vác, Szigony köz 5/B

albert.mathe@saleskoffein.hu

+36 70 606 6615

 

 

Mikor állj fel a tárgyalásról?

2015. július 22.
írta: Máthé Albert

Minden tárgyalás során van egy határ, ahol meg kell állni és el kell gondolkozni azon, hogy vajon érdemes-e folytatni az egyezkedést. Ha ilyenkor nem gondolkozunk el, akkor vesztesként fogjuk elhagyni a tárgyalást. 

Te is hallottad már a következő kijelentéseket?

„Kell nekem ez a kocsi. Megpróbálom lealkudni az árat, amennyire csak lehet, de biztosan nem fogom itt hagyni.”

„Szükségem van erre az emberre. Megpróbálom lefaragni a fizetési igényét, de biztosan alkalmazni akarom.”

„Meg kell kötnöm ezt az üzletet. Nem mehetek el szerződés nélkül.”

„El kell fogadnom a beszerző feltételeit, különben másnak adja az üzletet.”

A felsorolt példák pontosan azt a lelki állapotot tükrözik, amikor már képtelenek vagyunk kiszállni a tárgyalásból, vagyis nem tudjuk kimondani azt, hogy ha szükséges, készen állunk felállni a tárgyalóasztaltól és otthagyjuk az üzletet.

Azért, ha belegondolunk, elgondolkoztató, hogy mekkora tárgyaló erővel és önbizalommal rendelkezik az értékesítő, aki képes felállni a tárgyalóasztaltól, ha nem tudja elérni, amit akar.  Meggyőződésem, hogy ha valaki képes bármikor felállni a tárgyalóasztaltól, annak erős alkupozíciója van a tárgyaláson.  Természetesen ez nem könnyű, mert szinte mindig van egy pszichológiai határ, ahonnan már szinte lehetetlen visszatáncolni.

Hogyan érjünk el egy olyan lelki állapotot, hogy bármikor képesek legyünk otthagyni egy tárgyalást (ha szükséges)?

A legjobb, ha nem jutunk el soha addig a pszichológiai határig, ahonnan képtelenek vagyunk visszafordulni. Semelyik üzlet nem ér annyit, hogy bármi áron megkössük!

Ha profi tárgyaló akarsz lenni, akkor meg kell tanulnod éreztetni a másik féllel, hogy nem félsz felállni az asztaltól, és képes vagy akár lemondani az üzletről, ha számodra az nem jár előnyökkel.  Arra továbbra is ügyelned kell, hogy az értékajánlatodat tedd vonzóvá az ügyfeled számára, mert ha ez nem sikerül, akkor senkit nem fog érdekelni, hogy te készen állsz elengedni az üzletet.

Tehát a szabály: először tedd vonzóvá az ajánlatodat, majd készülj fel arra is, hogy abban az esetben, ha a tárgyalás számodra előnytelen feltételeket eredményez, akkor képes legyél elengedni az ügyfeledet.

A legmagabiztosabb akkor leszel, ha úgy mész el egy tárgyalásra, hogy van más alternatívád is, vagy meg vagy győződve róla, hogy könnyen szerzel egy másik ügyfelet, ha szükséges.

A profi tárgyalók képesek arra, hogy minden helyzetben finoman, ugyanakkor határozottan éreztessék a másik féllel, hogy ha kell, képesek lesznek elengedni az üzletet. 

 

 
Új hozzászólás:

   *név
   *e-mail cím (nem jelenik meg)
bot captcha    *írja be az ellenörző kódot!
Hozzájárulok ahhoz, hogy a jövőben az értékesítési tudásomat hasznos témákkal fejlesszétek hírlevél formájában
Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglalt irányelveket, aminek köszönhetően hatékonyan tudjátok támogatni a fejlődésemet
elküldöm